Sheinberg, Samuel I.

From:

Sent: Tuesday, January 14, 2020 9:02 AM

To: Walsh, Kathryn E.; Berg, Karen E.; Carson, Timothy; Sheinberg, Samuel |.; Whitehead,
Nora; Musick, Vesselina

Subject: FW: Exclusive License Confirmation

From: Six, Anne
Sent: Tuesday, January 14, 2020 9:01:50 AM (UTC-05:00) Eastern Time (US & Canada)

To:
Cc:
Subject: . Exclusive License Confirmation

- — We agree with your analysis.

Best,
Anne

Sent: Friday, January 10, 2020 1:47:58 PM (UTC-05:00) Eastern Time (US & Canada)

To:
Cc:
Subject: Exclusive License Confirmation

Hello everyone,

X will acquire an exclusive worldwide license from Y to use Y’s trademark and certain images developed by Y in
connection with a product that X is developing. Y will retain all rights to use its trademark and images in all other types
of products. X will not acquire any rights to patents from Y. X will pay Y a fee and a percentage of the revenues it will
obtain once it markets the product under development.

Under Informal Interpretation #0812010 (copied in full below), we understand that X will not be deemed to be acquiring
from Y any assets under the exclusive license described above. Given the age of Informal Interpretation #0812010, we
are writing to confirm that it still reflect the PNO’s position on this issue. Please advise.

Happy Friday, and best regards,

Tracy

Copy of Informal Interpretation 0812010




0812010 Informal Interpretation

DATE: January 23, 2008
RULE:

801.2

STAFF:

Michael Verne
RESPONSE/COMMENTS:

1/23/2008 Our position is that an exclusive license for all rights to use a patent for a particular field of use is a
potentially reportable acquisition of an asset. Conversely, an exclusive right to use a trademark to market and
distribute a specific product(s) is not. This is true whether the product is being manufactured either by the
licensor or the licensee. In your scenario, | agree that the license is not an acquisition of an asset. Being coupled
with copyright licenses does not change the analysis. In order for a trademark license to be an acquisition of an
asset, it must transfer all rights associated with the trademark to the licensee, even against the licensor, as if the
actual trademark is being acquired.
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QUESTION

From: (redacted)

Sent: Monday, December 22, 2008 4:58 PM
To: Verne, B. Michael

Cc: (redacted)

Subject: HSR question
Mike:

I have been looking at some of the recent (last couple of years) informal interpretations on the issue of when a
license for a field of use constitutes a potentially reportable asset acquisition, and I'm having trouble discerning
a reasonably clear dividing line. In 0712007, dated 12/14/07, you say that an exclusive distribution agreement
coupled with an exclusive license to use the trademark in connection with distributing is not the acquisition of
an asset, which makes sense to me if the distributor is simply selling a product actually made by the trademark
owner, as appears to be the case in that hypothetical (candy or whiskey). But in the earlier email included in that
string, dated 11/28/07, you say somewhat more broadly that "an exclusive license for a trademark to be used for
marketing a particular product or products is not an acquisition of an asset,” citing the example of an exclusive
license to use the trademark on stadium seats, where the licensor is also granting exclusive licenses to use the
trademark on other products (cups, etc.). In that scenario, | assume the licensee would actually be making the
pillows (or cups, bobble-heads, etc.), not just selling someone else's brand-name product, so | gather the
question of who is doing the manufacturing is not the determining factor. You contrast that to an exclusive
license to a patent in a particular field of use, such as a license for a a drug for veterinary use. While | agree that
the trademark arrangement “can be differentiated” from the patent license, I'm not sure which basis of
differentiation you're following. Is it simply that an exclusive field of use license for a trademark, unlike a
patent, isn't enough to constitute an asset; rather, it has to be an exclusive license for "all rights to use of the
trademark," as in the example in your final sentence? See also No. 0809004, dated 9/10/08 in response to a
9/9/08 email, agreeing that a contribution of exclusive trademark licenses to a joint venture is not a contribution
of assets.



Where does a combined license for a copyright and a trademark fit into this? More specifically, I'm looking at
an "exclusive' license to use certain movie characters to make and distribute certain types of toys, e.g., action
figures and board games, but not other types of toys, such as dolls, plush toys, etc. Based on the trademark
license advice described above, it would seem that this limited exclusive license 1sn't an asset for HSR purposes,
but does it make a difference that it's coupled with a comparable license for certain copyrights?

As always, thanks for your help.

CONFIDENTIALITY. This email and any attachments are confidential, except where the email states it can be disclosed; it may also be privileged. If
received in error, please do not disclose the contents to anyone, but notify the sender by return email and delete this email (and any attachments) from
your system.





