Haynes, Lanea

From: Shaffer, Kristin

Sent: Wednesday, March 01, 2017 7:19 AM

o I
Cc: Walsh, Kathryn E.; Berg, Karen E; Gillis, Diana L.; Storm, Evan; Carson, Timothy
Subject: RE: 802.51 Question

The data are inextricably linked to the value of both the foreign and US IP. Therefore, we think that a reasonable
valuation of the US assets should include the value of any data or other intangible asset that would relate to the US IP.

Best regards,
Kristin

Kristin Shaffer

Attorney

Premerger Notification Office
Federal Trade Commission
202-326-3434 | kshaffer@ftc.gov

From:
Sent: Monday, February 27, 2017 10:22 AM

To: Walsh, Kathryn E.; Berg, Karen E.; Gillis, Diana L.; Storm, Evan; Carson, Timothy
Cc:
Subject: 802.51 Question

Dear PNO team:
| hope this finds you all well and ready for Spring.

I'm writing to seek clarification with regard to whether certain clinical data held by a foreign corporation could be classified
as an asset "located in the United States" for purposes of the foreign voting securities exemption set forth at 8802.51.

Here are the basic hypothetical facts:

Corporation A intends to acquire 100% of the outstanding voting securities of Corporation B. Both A and B are foreign
entities and each is its own Ultimate Parent Entity. Corporation B is a life sciences company that currently has products in
development. It has no tangible US assets or offices, and it has less than $1 million in current US revenues. Corporation
B does hold certain US and foreign patents, along with clinical data used to support its regulatory applications in various
jurisdictions, including the US. All clinical data were collected outside the United States (as B's clinical trials were
conducted in Europe). Moreover, the data are maintained by B at its facilities outside the United States. No rights of use
currently have been granted in the US (though the data have been made available to Corporation A for the limited
purpose of due diligence review, which may include reviewers based in the US). As noted, the data are being used to
support B's global regulatory approval efforts, including its filings before the FDA for new drug approval in the US.

The exemption set forth at 16 CFR 8802.51 states, in relevant part:



The acquisition of voting securities of a foreign issuer by a foreign person shall be exempt from the requirements of the
act unless the acquisition will confer control of the issuer and the issuer (including all entities controlled by the issuer)
either: holds assets located in the United States (other than investment assets, voting or nonvoting securities of another
person, and assets included pursuant to §801.40(d)(2) of this chapter) having an aggregate total value of over $50 million
(as adjusted) [currently $80.8 million]; or made aggregate sales in or into the United States of over $50 million (as
adjusted) [currently $80.8 million] in its most recent fiscal year.

In our hypothetical the fair market value of the US patents held by B would be less than $80.8 million; however the fair
market value of the patents and the clinical data combined would exceed $80.8 million. (Acquiring the clinical data
supporting FDA regulatory approval is expected to allow the buyer to obtain regulatory approval in the US substantially
sooner than if it owned the patents only and had to conduct new clinical trials to develop new data Thus the clinical data
hold significant value.) If the data comprise assets "located in the United States" the exemption would not apply and the
transaction would be reportable; but if the data are not located in the US the exemption applies and the transaction would
not be reportable.

Our view is that the data are not assets located in the US, even though they are used to support regulatory approval in the
US (among other jurisdictions). This is in part because the ownership rights to the data, as well as other rights regarding
its collection and use (i.e., data privacy protections, etc.) primarily would be enforced overseas (see, e.g., Informal
Interpretation #1309004 (accounts receivable are located in the jurisdiction in which rights to payment would be
enforced)). But we have found no direct guidance on this point, and thus would appreciate your insight.

Thanks very much in advance for your consideration

Best regards,






