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To: Verne, B. Michael
Cc:
Subject: HSR Question re Exclusive Distribution
Dear Mike,

Our client is_ -distribution system varies throughout the U.S. - in some areas, the

company distributes through its company-owned distributor, and in others, the company has granted exclusive
distribution rights to independent distributors. JJJljs presently considering several transactions whereby it would grant
existing distributors exclusive distribution rights for certain territories currently covered by-com pany-owned
distributor. In some cases JJwould also sell distributors accompanying distribution assets, e.g., trucks and
warehouses.

Our understanding (based on Informal Interpretation 0712007: http://www.ftc.gov/enforcement/premerger-
notificatior-program/informal-interpretations/07120C7) is that exclusive distribution agreements (including those with
an exclusive [icense to use the trademark in connection with the distribution of the product in the relevant territory) are
not assets for HSR purposes (or at least are exempt assets), and so the granting of these licenses in itself cannot trigger
an HSR filing requirement. We also understand that the sale of the distribution assets could be reportable if the value
of the assets sold to a particular buyer were valued at more than $75.9 million.

In addition to its own products-cquired and holds exclusive distribution rights (including an exclusive license to use
the trademarks in connection with the distribution in the relevant territory) for certain third-party brand products in
some parts of the country, including in some of the territories it is contemplating licensing to independent

distributors. -:urrently contemplates that the independent distributors will abtain the exclusive distribution rights for
these third party products in the relevant territories at the same time that they obtain the-exclusive distribution
rights. (It is not clear at this time whether this will be accomplished by assignment of the existing third party licenses, by
sub-license byjiiij or by the independent distributors and the third party brand owner(s) entering into new
agreements.) Regardless of the precise structure, the independent distributors will make a present payment to [l as
consideration for the transfer of these exclusive distribution rights that- currently holds.

Our unders:anding, which we would like you to confirm, is that exclusive distribution agreements of this nature
(including those with exclusive trademark licenses in the relevant territories) are not assets for HSR purposes (or at least
are exempt assets), so regardless of how the third party exclusive distribution rights are transferred, and regardless of
the amount paid for the transfer, that transfer would not be reportable under the HSR Act.

Thanks in advance for your review.

Best regards,




We agree that neither the distribution agreement (with exclusive
trademark license within the territory) for the i} products or the
third party products are reportable. The warehouses and other
distribution assets would be, because they are not being used to
store third party products, but rather as part of a wholesale
distribution business.
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