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Dear Mr. Hast:

Thank you for your letter of December 20, 1996. I apologize for any delay in responding.
In your letter, you request a staff opinion on whether it is a violation of the Funeral Rule for a
funeral director, in circumstances where a person or family purchases a casket from a third party
casket seller, to require that the person or family be present upon casket delivery. Your letter
indicates that the purpose of the presence of the family would be "to confirm appropriate model,
color and condition." During our conversation on December 19, 1996, you referenced the
California law which prohibits use of a casket that has previously been a receptacle for a dead
human body as relevant to a staff opinion on this matter.

The issue of whether, in circumstances involving the purchase of a casket from a third
party seller, a funeral director may require a family or person’s presence upon delivery of the
casket was addressed by FTC staff in 1988. FTC staff opined that the because the Funeral Rule
prohibited conditioning funeral goods or services upon the purchase or any other funeral good or
service, a funeral provider could not place unreasonable burdens on consumers that were
tantamount to conditioning funeral arrangements upon the purchase of other funeral goods. 16
C.F.R. 453.4(b)(1) Accordingly, FTC staff determined that requiring a family’s presence for a
delivery of a third party casket, when a family has expressed a desire not to be present at
delivery, was an unreasonable burden on a consumer’s choice to purchase a casket from a third
party seller.



California state law prohibits the use of a casket that has previously been used as a
receptacle for a human body. Cal. Bus. & Prof. Code § 7702 (Deering 1984). Nothing in
Section 7702 prevents a funeral home or director from requiring a family to inspect the casket
prior to placing human remains in the casket. The timing of the inspection, however, need not be
at delivery. It is staff’s opinion that the concerns with respect to the Funeral Rule, California law
and the delivery of caskets from third party sellers may easily be met through inspection at a
mutually convenient time for the funeral home and the family. Further, such an inspection would
not be an unreasonable burden on the consumer’s choice of casket and services. Accordingly,
the staff opinion remains that requiring the presence of a person or family at delivery of a third
party casket is an unreasonable burden on a consumer’s choice of funeral goods and services.

Please be advised that the views expressed in this letter are those of the FTC staff. They
have not been reviewed, approved or adopted by the Commission, and they are not binding upon
the Commission. However, they do reflect the opinions of those staff members charged with
enforcement of the Funeral Rule.

aurie Meehan
uneral Rule Enforcement Staff



