UNITED STATES OF AMERICA

FEDERAL TRADE COMMISSION
WASHINGTON, D.C. 20580

Division of
Marketing Practices

March 8, 2005

Mr. Jerry Cerasale

Senior Vice President, Government Affairs
The Direct Marketing Association, Inc.
1111 19" Street, NW

Suite 1100

Washington, DC 20036-3603

Dear Mr. Cerasale:

This letter responds to your request on behalf of The Direct Marketing Association
(“DMA”) for “gunidance to clarify who is the ‘sender’ under the CAN-SPAM Act for e-mail
messages when a single message consists of one or more advertisements from different
companies and the recipient has provided permission to receive the e-mail message.”

As your letter notes, it is a topic of ongoing FTC rulemaking as to whether CAN-SPAM
requires each entity to comply independently with the requirements the Act imposes on senders
of commercial email messages when advertisements of several entities all appear in a single
message. Based on questions on this topic raised with Commission staff shortly after passage of
CAN-SPAM by persons seeking compliance advice, the Commission highlighted this issue when
it published an advance notice of proposed rulemaking (“ANPR”) last year.! Many commenters
who responded to the ANPR, including DMA, addressed the impact of the Act’s definition of
“sender” and argued forcefully that interpreting the Act to require multiple advertisers to comply
with the Act’s requirements for “senders” in a single message would create overwhelming
compliance difficulties.

Relevant Aspects of the Legal Background of CAN-SPAM
Preliminarily, it may be useful to review the larger framework of CAN-SPAM within

which your request arises. CAN-SPAM imposes requirements on any person who “initiates™ a
“commercial electronic mail message.”” Specifically, the Act prohibits any person from

! See 69 FR 11776 (Mar. 11, 2004).

2 15 U.S.C. 7702(9) (“The term ‘initiate’ . . . means to originate or transmit [a

commercial] message or to procure the origination or transmission of such message . . . .”).

3 15 U.S.C. 7702(2)(A). Those who initiate “transactional or relationship
messages,” as opposed to “commercial” messages, need only comply with CAN-SPAM’s
prohibition on false or misleading transmission information. See 15 U.S.C. 7702(17)(A) and
7704(a)(1).
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initiating a commercial message that contains either false or misleading transmission
information® or a deceptive subject heading.” In addition, the Act requires any person initiating a
commercial message to include “a functioning return electronic mail address or other Internet-
based mechanism, clearly and conspicuously displayed, that a recipient may use to submit . .. a
reply electronic mail message or other form of Internet-based communication requesting not to
receive future commercial electronic mail messages from [the] sender [responsible for the initial
commercial message].”® CAN-SPAM also requires any person who initiates a commercial
message to provide “clear and conspicuous identification that the message is an advertisement or
solicitation; clear and conspicuous notice of the opportunity . . . to decline to receive further
commercial electronic mail messages from the sender; and a valid physical postal address of the
sender.””

By definition, all “senders” under the Act must comply with CAN-SPAM’s provisions
applicable to those who “initiate” commercial messages.® However, under CAN-SPAM,
“senders’” obligations go beyond those of “initiators.” A sender, or any person acting on a
sender’s behalf, must honor recipients’ requests not to receive future commercial messages
within ten business days of receipt; and senders, or any other persons who know that a recipient
has made a request not to receive future commercial messages, may not “sell, lease, exchange, or
otherwise transfer or release the electronic mail address of [a] recipient [who has made a request
not to receive future commercial messages] for any purpose other than compliance with [the Act]
or other provision of law.”®

The Hypothetical Prompting DMA’s Request

Your letter presents a fact pattern with four elements: “(1) the recipient has provided
permission to receive the e-mail; (2) the e-mail message contains one or more advertisements
from a company other than the one to which the recipient provided consent to send the e-mail;
(3) the entity receiving permission follows the requirements of the CAN-SPAM Act for the e-
mail, including offering and honoring a request to unsubscribe from further commercial e-mail;
and (4) the advertiser does not know who specifically will receive the e-mail, but the advertiser
does know its advertisements will be included in e-mail to recipients who have provided general
interest in receiving such e-mail.”

4 15 U.S.C. 7704(a)(1).

s 15 U.S.C. 7704(2)(2).

6 15 U.S.C. 7704(2)(3)(A)().
7 15 U.S.C. 7704(a)(5)(A).

8 See 15 U.S.C. 7702(16)(A): A “sender” is “a person who initiates [a commercial
email] message and whose product, service, or Internet web site is advertised or promoted by the
message.” (Emphasis added.)

°  15U.S.C. 7704(a)(4).
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DMA proposes that “in such circumstances the sender of the message would be the entity
that received permission from the recipient to transmit the message.” According to DMA,
without guidance to this effect, “[t]he treatment of each advertiser in a single e-mail message
containing multiple advertisements as a ‘sender’ would result in extremely complicated
compliance obligations under the Act, including an unworkable suppression environment.”

Discussion

The opinions expressed below in response to your request are those of Commission staff
only and are not attributable to, nor binding on, the Commission itself or any individual
Commissioner with respect to DMA or any other party. With respect to the hypothetical
presented in your request, the record established thus far in the Commission’s rulemaking
proceeding leads the FTC staff to the opinion that, when a recipient affirmatively consents to
receive commercial email messages after having received clear and conspicuous disclosure that
ensuing email messages may contain advertising from other sellers, those additional sellers
should not be considered “senders” for purposes of CAN-SPAM compliance and enforcement,
provided certain conditions are met.

First, as noted above, at least one of the sellers who contributes commercial content to the
email message must receive recipients’ affirmative consent,' after clear and conspicuous
disclosure that additional sellers may contribute advertising content to subsequent messages
arising from that consent.'! Against the backdrop of CAN-SPAM, staff’s opinion is that when
recipients’ affirmative consent may result in receipt of subsequent email messages containing
advertisements of other sellers not obligated to honor recipients’ opt-out requests, that
consequence of providing affirmative consent is material information.

Second, the seller that has received the recipient’s affirmative consent must satisfy the
Act’s definition of “sender.” According to that definition, “the term ‘sender,” when used with
respect to a commercial electronic mail message, means a person who initiates such a message
and whose product, service, or Internet web site is advertised or promoted by the message.”"?
The advice in this letter rests on the assumption that there will be a “sender,” as defined by CAN-
SPAM, who will be obligated under the Act to honor any opt-out request a recipient may assert.

10 Although the term “permission” is not defined in the Act, the term “affirmative

consent” is defined to mean “the recipient expressly consented to receive the message, either in
response to a clear and conspicuous request for such consent or at the recipient’s own initiative.”

15 U.S.C. 7702(1)(A).

= Sellers relying on the advice provided in this letter would be well advised to

ensure that a record of affirmative consent be created and retained. In an FTC investigation, staff
likely would recommend to the Commission that a seller be considered a “sender” for purposes
of CAN-SPAM enforcement if that seller has contributed content to email messages pursuant to
your hypothetical but cannot document that affirmative consent has been received. This does not
mean that each seller must keep separate documentation, but documentation must be producible.

12 15 U.S.C. 7702(16)(A).
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This letter does not contemplate or apply to scenarios where the party who receives affirmative
consent to receive an email message is not a “sender,” and who, therefore, like the multiple
advertisers using the single message, may not be responsible under the Act for honoring
recipients’ opt-out requests. A recipient cannot invoke opt-out rights against a seller who is not a
“sender.” Thus, there must be a “sender” for the advice in this letter to pertain.

Best Practices

An important principle underlylng the advice in this letter is that multiple parties using a
single email message to advertise their various products, services, or web sites will take
appropriate steps to ensure that this activity does not run counter to consenting recipients’
expectations. In this regard, the FTC staff believes that one way to increase the likelihood that
recipients’ expectations will be honored is to provide the sender’s name in the message’s “from”
line. Providing the sender’s name in the “from” line gives recipients a clear opportunity at the
outset to recognize messages that they have consented to receive and that provide requested
content. Therefore, the FTC staff considers this to be a best practice.

A second best practice in email marketing campaigns following your hypothetical is for a
message’s multiple sellers to ensure that the designated “sender” provides the message’s
recipient list or otherwise determinates who will receive the message.”® This best practice will
minimize the likelihood that the expectations of recipients may be subverted by receipt of
unwanted commercial email messages.

Multiple Sellers Using a Single Email to Advertise Must Still Comply with the
Requirements CAN-SPAM Imposes on Those Who “Initiate” Commercial Email

Notwithstanding the opinion outlined above, the FTC staff believes that multiple
advertisers contributing to a single message are still considered, under CAN-SPAM, to initiate
the message, even if they identify as the single sender the seller who has received recipients’
affirmative consent. Under the Act, a person “initiates” an email message if that person
“procures™ the initiation of a message."* CAN-SPAM’s definition of “procure” is “intentionally
to pay or provide other consideration to, or induce, another person to initiate [a commercial
email] message on one’s behalf.”"® Given the comprehensive breadth of this definition, in staff’s
opinion, there is little, if any, possibility that persons seeking to convey their advertisements in a
single email would not be considered “procurers.” Thus, we do not agree with the interpretation
advanced in your letter that you “do not believe that the advertiser is a “procurer’ of the message
under the criteria set forth [in sections 7702(9) and 7702(12)], as, the advertiser does not have
prior knowledge of the recipients of the e-mail.” The definition of “procure” does not require
advance knowledge of who will receive a message.

13 DMA'’s request suggests that this is already the case because the additional

advertisers “do[] not know who specifically will receive the e-mail.”

14 See note 2.

1 15 U.S.C. 7702(12).
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Nevertheless, the compliance challenges that multiple senders would face (e.g., requiring
each sender to provide a separate opt-out mechanism and honor each recipient’s sender-specific
opt-out preferences) are not implicated by the fact that each seller individually “initiates” a
multiple-seller message. Thus, notwithstanding the Commission’s gnidance on multiple-sender
liability, the Commission believes that all sellers in a single message must continue to comply
with the Act’s regulation of those who “initiate” commercial messages, provided that their
conduct satisfies the Act’s relevant definitions. Because these sellers are “initiators” but not
“senders” — '

. All sellers, as “initiators,” must ensure that commercial email messages they initiate do
not contain false or misleading transmission information or deceptive subject headings
and do contain the disclosures required by the Act, including an opt-out mechanism that
will be honored by the single seller who has been designated the message’s “sender”
under the terms of this letter;'

. As parties who are not “senders,” sellers (other than the one designated the message’s
+ “sender”) are not required to provide their own opt-out mechanism or valid physical
postal address, or process and honor opt-out requests.'”

Conclusion

Based on the analysis presented above, the FTC staff’s opinion is that, in situations in
which a recipient has provided “affirmative consent” in response to a request from one seller to
receive commercial messages from that seller, additional sellers advertising their own products or
services in that message may not be considered “senders” under the Act, provided the conditions
outlined in this letter are met. The opinions expressed above in response to your request
regarding CAN-SPAM’s regulation of a single commercial email message containing advertising
from more than one seller are those of Commission staff only and are not attributable to, nor
binding on, the Commission itself or any individual Commissioner with respect to the DMA or

any other party.

Sincerely,

~

Eileen Harringt

Associate Director

16 See 15 U.8.C. 7704(a)(1), (2), (3), & (5). Because this guidance presumes
“affirmative consent,” CAN-SPAM’s requirement to provide “clear and conspicuous
identification that the message is an advertisement or solicitation” does not apply. 15 U.S.C.

" 7704(2)(5)(B).
7 See 15 U.S.C. 7704(2)(3), (4) & (5).



