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Dear Mr. Cohen:

This will confirm the oral advice you provided todéi
over the  telephone concerning the  Hart-Scott-Rodino
requlations applicable to partnerships and the implications
of new rule 16 C.F.R. §801.1(b)J(1)(ii), which becomes:
effective on July 3, 1987. As we discussed, the new rule
deems a partnership to be controlled by a person entitled
to 50% or more of the partnership's profits, or by a person
entitled, upon dissolution of the partnership, to 50% or
more of the partnership's assets. Under the new rule,
an acguisition by a partnership that is controlled by one
or more of its partners would constitute an acquisition
by each controlling partner as ultimate parent entity.

1 asked whether new rule §801.1(b){1)(ii) would affect
existing rules and interpretations relating to formation
of partnerships and acquisition of partnership interests,
I raised the following three hypotheticals (all of which
assume that any applicable size of persen and size of
transaction tests would be met):

1. X and Y form a partnership, each contributing
assets and/or cash, and each acquiring a 50%
interest in the partnership.

2. X and Y form a partnership. Initially X
controls more than 50% of the partnership and
¥ 1less than 50%. Subsequent to the <formation
transaction, Y makes a cash contribution and
increases its control of the partnership to $0%,
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3. X and Y each control 50% of a partnership.
X then sells its 50% interest to Z.

You indicated that <currently, and under new rule
§801.1(b)(1)(ii), none of these three  hypothetical
transactions would be subject to Hart-Scott filing
requirements. You indicated that §801.1(b)(1)(ii) will
not change the present rule exempting both the formation

| of partnerships and the acquisition of partnership interests

(including controlling interests of less than 100%).

We: also discussed the effect of $§801.1(b){(1)(ii) upon
asset acguisitions from a partnership by a person controlling
the partnership. You confirmed that ~such acquisitions
will continue. to be subject to £filing requirements, as
explained in the background statement to the new rule,
52 Fed Req 20058, 20063 (May 29, 1987).

Thank you very much for your time and assistance.

Very truly yours,






