7a(c) Cﬂr)

Verne, B. Michael

From:

Sent: Friday, April 13, 2012 2:48 PM
To: Verneg, B. Michael

Subject: HSR Act {c)(4) Exemption
Mike -

[ wanted to confirm that the statutory (c){4} exemption for “transfers to or from a Federai agency ...” applies
to an acquisition of assets of a failed credit union that has been placed into a conservatorship under the
supervision of the National Credit Union Administration (“NCUA").

The transaction will be between NCUA, as Liquidating Agent, and the buyer (another credit union), who will
acquire substantially all assets of the credit union in the NCUA conservatorship (largely consisting of consumer
loans, residential mortgage loans and cash). No commercial loans will be acquired. The buyer wili also assume
all the deposits of the failed credit union, and the NCUA will provide financial assistance to the buyer in the

form of cash.

~ This transaction closely tracks several in which the PNQ has agreed that {c}{4) exempts sales from FDIC and
RTC receiverships or conservatorships (e.g., Interpretations 1011008 (FDIC), 9101007 (RTC), 9205007 (RTC),
9011011 (RTC)). They follow on Interpretation 29 in the 1991 edition of the Premerger Notification Practice
Manual, which states that “[w]hen RTC declares a conservatorship and takes over a financial institution, the
sale of the financial institution, its assets, its subsidiaries or assets of its subsidiaries will be
exempt.” Interpretation 12 in the current edition is consistent with that analysis.

NCUA is a federal agency, governed hy a board that is appointed by the President and confirmed by the
Senate. Its conservatorships for failed institutions are essentially identical to what the FDIC does and the RTC

did.

However, because | was not able to locate any informal interpretations in the FTC database specifically
addressing the application of exemption (c){4) to NCUA-supervised sales, | thought | should confirm its
applicability with you.

| know the PNO has also offered an alternative analysis—that the FDIC, RTC and other federal government
agencies are not entities under 801.1(a}(2) so that sales by them are not covered by the

statute. Interpretations 11 & 12 in the current edition of the Manual explain that reasoning. If that is now the
preferred analysis, can you confirm it applies to an NCUA sale of an institution’s assets in conservatorship, and
that there is no reportable transaction here?

Thanks. As always, your assistance is much appreciated. / ne
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1 — The government is not an entity as defined in § 801.1(a)(2)

2 — Therefore, it cannot be an ultimate parent entity as defined in §
801.1(a)(3)

3 — Therefore, it cannot be a person as defined in § 801.1(a)(1) — "person
means an ultimate parent entity and all entities which it controls directly or

indirectly”

4 — Therefore, the language in § 801.1(c) “A person holds all assets and
voting securities held by the entities included within it; in addition to its own
holdings, an entity holds all assets and voting securities held by the entities
which it controls directly or indirectly” — cannot apply to the government

5 - Therefore, if an entity (i.e., a corporation or non-corporate entity
engaged in commerce) owned by the government buys or sells anything, it
is its own ultimate parent entity and the transaction would not be covered
by 7A(c){(4), because the government does not hold the assets, voting
securities or non-corporate interests that the entity is buying or selling

6 — Conversely, if the government buys or sells assets directly, the
transaction is not reportable because there is either no acquiring (if the
government is buying) or acquired person (if the government is selling).





