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November 8, 2004

VIA EMAIL

Mr. Michael Verne

Premerger Notification Office
Bureau of Competition

Federal Trade Commission
600 Pennsylvania Avenue, NW
‘Washington, DC 20580

Re: Request for Informal Interpretation Under Rule 802.50

Dear Mr. Veme:

T write seeking clarification of how to determine when certain intangible property
is deemed to be “located outside the United States” within the meaning of Rule 802.50.

We represent Purchaser, the US subsidiary of a foreign person. The ultimate
parent entity of the Seller is also a foreign person. Purchaser and Seller (together, the “Parties”)
are contemplating a transaction in which Purchaser would purchase from Seller certain assets
related to a brand name product (“Product”) manufactured and sold worldwide by Seller. The
purchase price will be approximately $76 million for intellectual property rights and good will
associated with the Product and an additional approximately $2.3 million worth of inventory.
The intellectual property is registered in multiple jurisdictions, including the United States. The
Parties meet the size-of-person test for transactions valued at not more than $200 million.
Because the purchase price will exceed the HSR $50 million filing threshold, the proposed
transaction will be reportable unless one of the exemptions provided by Part 802 of the Rules
applies.

Rule 802.50(a) provides:

The acquisition of assets located outside the United States shall be
exempt from the requirements of the act unless the foreign assets the
acquiring person would hold as a result of the acquisition generated
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sales in or into the U.S. exceeding $50 million during the acquired
person’s most recent fiscal year.

The Premerger Notification Office has provided informal guidance on several
occasions regarding how to interpret the word “located” in Rule 802.50 with respect to assets
that have no fixed location. In determining where movable ships were located, the PNO has
advised that it looks “not only to where the assets were generally located and who owned the
assets, but also to the source of the revenues generated by the movable assets.” ABA Premerger
Notification Practice Manual, Interpretation 269 (1991). In a later interpretation involving the
location of patent rights and other intellectual property, the PNO agreed that “the portion of the
license attributable to the foreign patents is ‘located outside the United States’ because the source
of the revenues generated is foreign intellectual property. The remaining portion of the license
attribute to the U.S. patents is located in the United States.” Informal Staff Opinion (File No.
9912003).

In Seller’s most recent fiscal year, approximately 56 percent of total Product sales
were of sales in or into the U.S. and approximately 45 percent of sales were outside the U.S.
Based on the above interpretations, it appears that the proper method of determining where the
intangible assets to be purchased are “located” is to multiply the percentages reflecting sales
inside and outside the U.S. by the purchase price of the assets. Accordingly, approximately $33
million of the asset value was of assets located outside the United States ($76 million x .44) with
no sales attributable to these assets as “in or into the U.S.,” and the remaining approximately $43
million worth of the assets ($76 million x .56) was of assets deemed to be “located” in the United
States. Because the value of the assets located in the United States is below the HSR threshold
(even if the value of all the inventory is attributed to the United States) and the foreign assets did
not generate sales in or into the US exceeding $50 million, the transaction will be exempt from
HSR filing requirements.

The Parties further contemplate that the purchase agreement may contain a
purchase price allocation based on tax and/or other business purposes. This allocation may be
same as or different from the above analysis based on most recent fiscal year revenue. It is my
understanding that the PNO does not consider an allocation of the purchase price for tax or other
business purposes as relevant to the determination of where assets are located for purposes of
interpreting Rule 802.50.
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Please confirm that this transaction will be exempt from reporting requirements
under Rule 802.50.

Sincerely yours,
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Verne, B. Michael

From:

Sent: Monday, November 08, 2004 2:19 PM
To: Verne, B. Michael

Subject: FW: HSR Letter

Untitled_9.pdf (109
KB) .
Mike,

Thank you for responding to my letter (copy attached) so quickly. This is to confirm your advice that:
(1) my letter correctly states how the PNO interprets the word "located" within the meaning of Rule
802.50 for "movable assets"; (2) with respect to patents, the PNO considers patents that are
registered outside the United States to be "located” outside the United States with no sales "in or into
the United States" attributable to those patents; and that (3) in the situation where, as here, the
patents are registered both in the US and abroad and where other intangible property, such as
goodwill and know-how, are not registered anywhere, it is reasonable to use the Seller's prior fiscal
year sales information as a basis to allocate the purchase price between US and non-US "located”
assets.

If the foregoing does not accurately reflect your advice, please contact me at your earliest
convenience.

Best regards,

-----Qriginal Message-----

From: HENE

Sent: Monday, November 08, 2004 2:02 PM
To: Michael Verne (E-mail)

Subject: FW: HSR Letter

Mike,

I'm attaching a letter requesting advice on the interpretation of Rule 802.50. The facts are set out for
your convenience in the letter. Please call me at your earliest convenience after you have read the

letter.

Thanks and best regards,




