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Dear Scott:

Thank you for your correspondence of January 16, 1995,
containing your response to my December 14, 1994 correspondence
dealing with the five issues you raised concerning the FTC’s June
1994 Funeral Rule Compliance Guidelines. In your letter, you
state that the issues you enumerated as numbers 3 and 4--separate
fees for off-site viewings, and washing and disinfection of
unembalmed remains--are still not fully resolved.

On the issue of separate fees for off-site viewings, our
disagreement may indeed be, as you suggest in your letter, a
matter of miscommunication between us. If the prices for on-site
and off-site viewings are the same, then the GPL must state that
the one price applies both to use of facilities and staff for on-
site viewing, and to use of just staff services for off-site
viewing. The funeral director may accomplish this with one
listing and one price, as long as the descriptions of the
different services provided with on-site and off-site viewings
are accurate. The price required to be listed by Rule section
453.2(b) (4) (ii) (H), "Use of facilities and staff," covers the
facilities and staff services provided for on-site viewings. The
price for off-site viewings, however, only covers the staff
services provided, because the funeral director does not use his
own facilities off-site. See page 17 of the June 1994 Compliance
Guidelines, first two sentences. Therefore, if the prices for
on-site and off-site viewings are the same, only one listing and
one price are required on the GPL, but the description for on-
site viewing should state "use of facilities and staff," while
the description for off-site viewing should state only "use of
staff."™ This tells consumers exactly what they will receive with
the particular service they select.
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On the issue of washing and disinfection of unembalmed
remains, funeral directors may not make the purchase of washing
and disinfection of unembalmed remains a nondeclinable charge,
unless such washing and disinfection is required by law.

16 C.F.R. § 453.4(b) (1) (ii) (3). Furthermore, this Rule provision
requires that, if washing and disinfection are required by law to
be purchased, then this requirement must be identified and
described on the itemized statement, in accordance with Rule
section 453.3(d) (2).

Finally, I believe it is necessary to reiterate our position
with regard to another of the five issues mentioned in your
letter: package discounts of caskets and basic services fees.

In your letter, you state that you will advise your membership of
the FTC staff’s position that discounting only the basic service
fee to consumers who purchase caskets is a violation of the
Rule’s anti-tying provision [16 C.F.R. § 453.4(b) (1) (ii1)], and
that it would not be prudent to do so. This statement seems to
imply that funeral providers may discount a package that includes

the basic service fee. In fact, providers may encourage
consumers to purchase caskets through an offer to discount the
price of entire packages, all of which may include caskets. See

page 2 of my December 14, 1994 letter to you, first paragraph.
However, I believe this implied statement requires expansion to
be accurate.

Providers may not discount "packages" for casket purchasers
that consist of only the basic service fee plus one or two other
items. Such sham packages have the same effect as a discount of
the basic service fee for casket purchasers, which the Rule’s
anti-tying provision forbids. In fact, the amended Rule
explicitly provides that, if the funeral director elects to
include his basic service fee within the price of each casket, he
must charge the "same" basic service fee amount to customers who
provide their own casket. 16 C.F.R. § 453.2(b) (4) (1ii) (c) (2).
Funeral directors thus cannot discount a "package" consisting of
only the basic service fee and a casket. Funeral directors may
only discount bona fide, full-service packages.

Furthermore, the Statement of Basis and Purpose for the
original Funeral Rule refers to packages as "a set of goods and
services," and while the Commission found no evidence to suggest
that there were any significant economies of packaging in
funerals, it recognized that any such savings could be passed on
to consumers interested in package prices. 47 Fed. Reg. 42260,
42296 (September 24, 1982). Therefore, a discounted "package"
should be an entire set of goods and services that a funeral
director can offer at less cost to the consumer because he is
offering them as a set. A discounted "package" for casket
purchasers consisting of just the basic service fee and a few
other items does not create any economies of packaging, but
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merely enables the funeral provider to discount the basic service
fee to consumers who buy caskets. This is impermissible under
the Rule.

I hope that this letter addresses your additional concerns
on these issues. Please note that the views expressed in this
letter are those of staff only. They have not been reviewed,
approved or adopted by the Commission, and they are not binding
on the Commission. They do, however, reflect the opinions of the
staff charged with enforcement of the Funeral Rule.

Very truly yours,

7 70 4‘//’1/

/

Thomas A. Cohn
Funeral Rule Enforcement Staff



