UNITED STATES OF AMERICA

FEDERAL TRADE COMMISSION
WASHINGTON, D.C. 20580

Division of
Marketing Practices

Thomas A. Cohn
Attorney

Direct Dial:
(202) 326-3532
December 14, 1994

T. Scott Gilligan, Esq.
Kepley, MacConnell & Eyrich
525 Vine Street, Suite 2200
Cincinnati, OH 45202

Re: Amended Funeral Rule and Guidelines Issues
Dear Scott:

I have reviewed your May 5, 1994 and July 22, 1994 letters
to Sally Forman Pitofsky. As you know, attorney Mary S.
Feinstein and I have succeeded Sally as the Funeral Rule
enforcement staff. I am sorry for the extreme delay in
responding to your letters.

In your May 5 letter, you asked whether it is permissible
for a funeral provider to discount the non-declinable service fee
for those consumers who also purchase a casket from the funeral
provider.

No; this practice would be impermissible under the Funeral
Rule. Section 453.2(b) (4) (iii) (C) (2) of the Rule, which allows
funeral providers the option of including the basic services fee
in the casket prices and stating so on the general price list
("GPL"), explicitly requires that the specific dollar amount of
the non-declinable fee be the "same," whether the consumer buys
the casket at the funeral home (fee built in to casket price) or
from a third party (fee added on to total cost of arrangements).
The Commission has thus taken the position that the non-
declinable fee (when included in the price of caskets) must be
the same amount for both consumers who purchase a casket from the
funeral provider and consumers who provide their own casket. In
order to be consistent with this Commission position, staff
believes that the non-declinable fee likewise must be the same
for casket purchasers and non-casket purchasers under Section
453.2(b) (4) (1iii) (C) (1), which allows funeral providers the option
of stating the basic services fee separately on the GPL together
with a list of services provided for that price.

Furthermore, your proposed discounted non-declinable fee for
casket purchasers would effectively become the actual fee. The
higher non-declinable fee for non-casket purchasers would then
effectively be the actual fee plus a surcharge or penalty for not
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purchasing a casket. This surcharge or penalty is prohibited by
Section 453.4(b) (1) (ii) of the Rule.

Contrary to your assertions, the May 28, 1991 Final Staff
Recommendations on the Mandatory Review of the Funeral Rule
(which are not binding on the Commission) do not state that
discounting the non-declinable fee is permissible under the Rule.
Those recommendations (p. 39) simply state that providers may
encourage consumers to purchase caskets through an offer to
discount the price of caskets, package services (see footnote
76), or both. With respect to staff’s reference to the Eyes I
Rule (p. 40), the key phrase is "discounts offered by funeral
providers to all consumers." Casket discounts are offered to all
consumers; discounts on packages, all of which may include
caskets, are offered to all consumers. However, a discount on
the non-declinable fee for casket purchasers only is by
definition not offered to all consumers.

As the United States Court of Appeals for the Third Circuit
recognized in its recent opinion denying the challenge to the
casket handling fee ban, there is a difference between consumers
choosing a package that includes a casket and getting a discount,
and funeral providers forcing non-casket buyers to pay a higher
non-declinable fee than casket buyers. The former is a pro-
competitive method to encourage consumers to buy their caskets
from funeral homes, while the latter is an anti-competitive
penalty that essentially requires consumers to buy their caskets
from funeral homes, or else pay for it anyway by paying a higher
non-declinable fee than casket purchasers pay. Pennsylvania
Funeral Dirs. Assn., Inc. v. FTC, 1994-2 Trade Cas. (CCH)

Y 70,748 (34 Cir. Oct. 17, 1994).

In sum, the difference in price between the non-declinable
fee paid by casket purchasers and the non-declinable fee paid by
non-casket purchasers would effectively be the casket handling
fee banned by Section 453.4(b) (1) (ii) of the revised Rule.
Therefore, the non-declinable fee may not be discounted for
casket purchasers.

In your July 22 letter, you raise four issues on-which you
disagree with the Compliance Guidelines’ interpretation of the
amended Funeral Rule. You seek clarification on these issues.

I shall address these issues in the order in which you presented
them:

1. If a consumer deviates from one of the four minimal
services packages, by ordering one of them and also ordering
additional goods and services, may the funeral director inform
the consumer that the alternative service package is not
available and that the consumer must pay the basic service fee?
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No; this practice would be impermissible under the Funeral

Rule. The Rule enables consumers to comparison shop and to
purchase, on an itemized basis, only the goods and services they
want. If the consumer wants one of the four minimal service

packages, and additional goods and services, then the consumer
must be allowed that choice, regardless of the fact that it
deviates from the minimal service package offered. The only
exception would be if the additional goods or services selected
bring the desired minimal service outside of its Rule definition.
For example, if the consumer selected a minimal service such as
direct cremation or immediate burial, and then selected an
additional good or service that is specifically excluded in the
definition of direct cremation or immediate burial, such as
formal viewing or visitation, then the consumer by definition
would no longer be purchasing a direct cremation or immediate
burial. In addition, the Rule requires that charges for direct
cremations, immediate burials, and forwarding or receiving
remains must include the fee that the funeral provider will
charge for the basic services of funeral director and staff, and
the required disclosure about the basic services fee must inform
the consumer of this fact. 16 C.F.R. §453.2(b) (4) (iii) (C) (1).
Therefore, if a funeral director believes that consumers’
selection of goods or services in addition to a minimal service
package is an avoidance of the regular basic services fee, then
the funeral director should simply increase the basic services
fees included in the minimal service package charges.

2. Can a funeral director charge one fee for the funeral
service regardless of whether it is conducted at his facilities
or elsewhere?

The issue here is not whether this fee must be the same,
higher or lower than the fee for off-site visitations and
funerals, but that off-site services should be listed separately,
regardless of whether the cost is the same or different than on-
site services. As you point out, a funeral director may, in his
business judgment, decide to charge the same amount for off-site
services as for on-site services, because the off-site savings of
no facilities costs are cancelled out by other additional costs.
On the other hand, a funeral director may decide to charge-more
or less for off-site services than for on-site services,
depending on whether and how much additional personnel must be
hired. He may thus charge the same, more or less for off-site
services than for on-site services, as long as he lists a
separate fee for the off-site services provided. Listing these
fees separately enables consumers to comparison shop and to
purchase only the goods and services they want.

3. Can funeral directors require families to purchase
washing and disinfection of unembalmed bodies if the funeral home
personnel will have to handle the body?
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No; this practice is impermissible under the Funeral Rule.
The basic services fee is the only fee permitted to be non-
declinable, unless otherwise required by law. 16 C.F.R.
§ 453.2(b) (4) (iv). Furthermore, it is unlawful to condition the
furnishing of any funeral good or service upon the purchase of
any other funeral good or service, except as required by law or
as otherwise permitted by the Rule, or to charge any fee as a
condition to furnishing any funeral goods or services, other than
the fees for: (1) services of funeral director and staff; (2)
other goods and services selected by the purchaser; and (3) other
goods or services required to be purchased, as explained on the
itemized statement. 16 C.F.R. § 453.4(b) (1). Therefore,
requiring consumers to purchase "Other preparation of the body, "
including washing and disinfection, if they decline embalming
violates the Rule, by making this item nondeclinable for those
consumers who decline embalming. Staff have provided this same
opinion on several previous occasions. See Staff Opinion Letters
in Public Record File XXVIII, Letter Nos. 12, 31, 33, 49 and 56.

4. What is the basis for staff’s statement that funeral
directors who have refrigeration available may be required to
take more steps to contact the family and to obtain embalming
authorization than if no refrigeration is available (Guidelines
at 33)?

This statement does not mean that funeral directors with
refrigeration have to unnecessarily delay embalming. If they
have exhausted all means known to contact the family, given the
time constraints, and have no reason to believe that the family
does not want embalming performed, then they may embalm and
obtain subsequent approval, and charge a fee if the family
expressly approves embalming or chooses a funeral where embalming
is required. 16 C.F.R. § 453.5. While refrigeration may give
the funeral director more time to contact the family, changes
over time in a refrigerated body which can lead to an
unsatisfactory embalming would also be a valid "time constraint"
to consider in the exercise of "due diligence" under this Rule
provision.

I-hope that this information answers the questions raised in
your letters. Please note that the views expressed in this
letter are those of staff only. They have not been reviewed,
approved or adopted by the Commission, and they are not binding
on the Commission. They do, however, reflect the opinions of the
staff charged with enforcement of the Funeral Rule.
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Thomas A. Cohn
Funeral Rule Enforcement Staff



