UNITED STATES OF AMERICA

FEDERAL TRADE COMMISSION
WASHINGTON, D.C. 20580

March 25, 1988

Sharon B. Donzis, Esqg.

Barger & Wolen

5§30 West Sixth Street, Ninth Floor
Los Angeles, Cal. 90014

Dear Ms. Donzis:

This letter responds to your request for an advisory
opinion1 concerning the legality under the antitrust laws of a
proposal by your client, Intracorp, to use a relative value
schedule (RVS) developed by & physician group, along with
conversion factors developed by Intracorp, in providing a medical
provider bill review service for third-party payers and self-
insured employers. As is explained below, it does not appear
that Intracorp’s use of an RVS in the manner disgussed in your
letters is likely to violate the antitrust laws.

Intracorp engages in the business of providing medical cost

containment services to third-party administrators and self-

. insured employers throughout the United States. Among other
services, Intracorp provides a medical provider bill review
service that gives advice to payors as to whether charges by
medical providers are usual, customary, and reasonable (”UCR").
This is a new service, and at the present time is available in
only six states.

1 Under the Commigsion’s Rules of Practice, a Commission
advisory opinion may be warranted when the matter involves a
substantial or novel question of fact or law that has no clear
Commission or court precedent; a proposed merger or acquisition
is involved; or the matter is of significant public interest.

16 C.F.R. §1.1(a). Because, as is discussed below, the
Commission has addressed the major issues raised by your request
in other advisory opinions, we have prepared a staff opinion
letter pursuant to Section 1l.1(b) of the Commission’s Rules of
Practice. 16 C.F.R. §1.1(b).

2 This advisory opinion is based on the facts set out in
your letters of August 17 and September 10, 1987, and February 9,
1988. This opinion is limited to the proposed program described
in your letters and does not constitute approval for actions that
. are different from those described, or for those not specified.
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Currently, Intracorp collects & sample of medical provider
bills and uses them to set the UCR amount for each procedure by
region within a state. Intracorp devises a single standard of
reasonableness for each procedure in each geographic area.
However, a customer may instruct Intracorp to use a specific
percentile level of the charges in Intracorp’s data base as the
amount it will pay for services. 1In that case, Intracorp will
advise the customer of the amount for each procedure that would
correspond to the indicated level of payment.

In place of its present method of determining UCR price
screens, Intracorp would prefer to use physician-developed RVSs.
RVSs are listings of relative values of various medical
procedures. Each service or procedure is given a numerical value
that purportg to identify its worth in relationship to that of
every other service in the same section of the RVS. An RVS is
not in itself a price schedule. However, it can very easily be
converted to & price schedule by multiplying the unit value of
each service by a “conversion factor,” which is a dollar figure.

Intracorp plans to calculate conversion factors using data
obtained from various insurers relating to workers’ compensation,
auto, health, and accident coverage. The data obtained would
indicate for each service the geographic area (by zip code) of
the provider, the date of service, and the actual charge made.
The combination of the RVS and the conversion factors would
create a fee schedule, which Intracorp would use to set the price
screens used in advising third-party payors as to the
reasonableness of claims for reimbursement from all types of
physicians. The conversion factors would be used solely by
Intracorp and would not be disseminated to third-party payors,
health care providers, or any other entities in the marketplace.3

The Commission has challenged the preparation, publication,
and circulation of RVSs by several medical associations as having
the effect of establishing, maintaining, or otherwise influencing
physician’s fees in violation of Section 5 of the Federal Trade
Commigssion Act. The Commission obtained consent orders
terminating RVS activity by several medical organizations.4

3 Intracorp is not controlled by or affiliated with
any medical provider groups or individuals.

4 California Medical Ass’n, 93 F.T.C. 519 (1979) (consent
order); Minnesota State Medical Ass‘n, 90 F.T.C. 337 (1977)
(consent order); American College of Radioclogy, 89 F.T.C. 144
(1977) (consent order); American Academy of Orthopaedic Surgeons,
88 P.T.C. 968 (1976) (consent order); American College of
Obstetricians & Gynecologists, 88 F.T.C. 955 (1976) (consent
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The principal concern expressed by the Commission about
relative value schedules has been that RVSs developed and
published by a physician group could be used to facilitate an
agreement among the group’s members to adhere to the RVS in
charging for their services or to use the RVS in collective
negotiations with third-party payers about the amounts to be paid
to the physicians. This concern is not present when a third-
party payer or its agent uses an RVS, even one developed by a
physician group,5 to determine unilaterally the amounts it will
pay for ccveged services rendered to beneficiaries of the payer’s
health plan.

order). The Department of Justice alsco challenged promulgation
of RVSs by medical societies as illegal price fixing in violation
of the Sherman Act in three proceedings. A consent decree was
obtained in two of the cases. United States v. Illinois Podiatry
Soc’y, Inc., 1977-2 Trade Cas. (CCH) 961,767 (N.D. III. 1977)
(consent decree); United States v. Alameda County Veterinary
Medical Ass’'n, 1977-2 Trade Cas. (CCH) 961,738 (N.D. Cal. 1977)
(consent decree). In a third case, a federal district court held
that an RVS did not violate the antitrust laws. United States v.
American Soc’y of Anesthesiologists, Inc., 473 F. Supp. 147
(§.D.B.Y. 1979).

5 0f course, a third party’s voluntary use of an RVS does
not remove the antitrust issues that arise from a physician
group’s development of an RVS, either independently or at the
request of a third party.

6 However, physician developed RVSs may have some
drawbacks even for a third-party payor who decides independently
to use them. For example, physicians who know that a particular
RVS is being used and have & copy of it may find it easy to
determine the conversion factor being used by the third party and
thus to determine the maximum allowable charges for all
procedures covered by the RVS, creating an incentive for them to
raise all their charges to the maximum payment level. 1In
addition, relative values are usually based to some extent on
physicians’ subjective feelings about the value of various
procedures. Therefore, the third party may pay prices that are
based not on market conditions but on physicians’ views about
what prices should be, at least in relation to the prices of
other services. Also, an RVS may establish new billing
categories leading to payment for more procedures than would
otherwise be the case. For example, a study of the California
Medical Association RVS concluded that the more detailed and
fractionalized RVS descriptive codes resulted in overall
increases in payments to physicians. Sobaski, Health Ins.

Statistics, USDHEW,
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A third-party payer may determine unilaterally the amounts
it will pay for covered medical services. Antitrust issues are
raised only if it enters into prohibited price-related agreements
with physician groups or with other third-party payers. The
orders entered by the Commission in the RVS cases do not in any
way restrict third parties’ use of relative value schedules.
Moreover, the Commission made clear in an advisory opinion letter
to the American Society of Intermal Medicine that an agreement in
restraint of trade does not result from a third-party payer’s
unilateral decision t? adopt an RVS as the basis for its
reimbursement system. Therefore, a decision by Intracorp,
acting as agent for a third-party payer, to substitute a fee
screen based on an RVS for a UCR screen based solely on
historical charges for particular procedures does not, standing
alone, appear to raise antitrust issues.

kA separate issued to be considered is whether Intracorp’s
providing identical advice to several third-party payers poses
any danger to competition among the third-party payers. The
Commission has stated that agreements between individual medical
care providers and an independent lntermediary acting as agent
for third-party payers about the prices to be charged by the
providers to the third-parties did not violate the antitrust
laws, where there were no agreements among the third partzgs
concerning the prices to be paid for health care services.
However, antitrust issues could be raised if Intracorp’s
customers agreed among themselges to accept Intracorp’s UCR
levels as their payment rates.

There does not appear to be a substantial danger that
Intracorp’s activities will facilitate unlawful collusion among

Studies on Cost of Physician Services Under SMI, Pub. No. (SSA)
75=11702 (June 20, 1975), at S; Sgennlﬁn Urban Instltute,

2hxalcznna__sgrzlcga*_~2§ar_End*BeprL e (1983).

7 Letter to William G. Kopit, 105 F.T.C. 505, 511 (1985).

8 Letter to Irwin S. Smith, M.D., 101 F.T.C. 1014 (1983).

9 Two staff opinion letters have considered the
application of the antitrust laws to joint action among
purchasers of health care services. Letter from Art Lerner to
Michael L. Denger (Sept. 24, 1985); Letter from M. Elizabeth Gee
to Jonathan E. Gaines (March 26, 1986). I am enclosing copies of
those letters for your information.



Sharon B. Donzis, Esg.
Page five

competing third-party payers. There is no indication that
Intracorp’s customers have agreed among themselves to adopt
Intracorp’s fee levels. In addition, Intracorp’s customers do
not necessarily use the same price screens, since they are under
no obligation to adopt Intracorp’s recommended fee levels and a
customer may ask Intracorp to use a separate fee screen set by

it.

The above legal advice is that of the staff of the Bureau of
Competition only. Under Section 1.3(c) of the Commission’s Rules
of Practice, the Commission is not bound by this advice and
reserves the right to rescind it at a later time.

We are placing copies of your request and this response on
the public record pursuant to Section 1.4 of the Commission’s

Rules of Practice.
Yours truly,

%‘W’Q"‘“

M. Elizabeth Gee
Assistant Director

Enclosures



