
UNITED STATES OF AMERICA 
FEDERAL TRADE COMMISSION 

WASHINGTON, D.C. 20580 

Bureau of Competition 
Health Care Division 

September 13, 2006 

Michael Merrigan 
General Counsel 
St. John’s Health System 
1235 East Cherokee Street 
Springfield, Missouri 65804 

Re: St. John’s Health System Advisory Opinion 

Dear Mr. Merrigan: 

This letter responds to your request on behalf of St. John’s Health System (“St. John’s”) for an 
advisory opinion on whether St. John’s Regional Health Center (“Hospital”) may provide 
pharmaceuticals to its Hospital outpatients and to patients of St. John’s Clinic (“Clinic”), through 
three Hospital-owned pharmacy sites, under the Non-Profit Institutions Act (“NPIA”).  The 
NPIA exempts from the Robinson-Patman Act “purchases of their supplies for their own use by 
schools, colleges, universities, public libraries, churches, hospitals, and charitable institutions not 
operated for profit.”1  For the reasons explained below, we have concluded that the NPIA would 
apply to pharmaceuticals provided by the Hospital through its three Hospital-owned pharmacies 
to both the Hospital’s outpatients and the Clinic’s patients, because it would be for St. John’s 
“own use,” so long as the pharmaceuticals are prescribed in connection with ongoing treatment 
that patients receive at the Hospital or the Clinic. 

Based on information you provided, St. John’s is a non-profit Missouri corporation currently 
receiving preferential price treatment in its purchase of pharmaceuticals for treatment of Hospital 
inpatients as permitted under the NPIA.  St. John’s would like to extend the use of NPIA 
discounted pharmaceuticals for use by Hospital outpatients and by Clinic patients filling 
prescriptions at the three Hospital-owned pharmacies. 

St. John’s is an integrated health services delivery system, and manages the care of approx-
imately 280,000 covered lives through various arrangements it has with third-party payers.  The 
Hospital, a fully-owned subsidiary of St. John’s, is a Missouri non-profit corporation that has 
provided services in the Southwest Missouri area for over 100 years. It is a full-service tertiary-
care hospital, and is the only Level 1 trauma center in Southwest Missouri.  The Clinic, which is 
also a fully-owned subsidiary of St. John’s and a Missouri non-profit corporation, has a number 
of office locations both on the Hospital’s grounds and in other buildings owned by St. John’s. 
Approximately 465 Clinic-employed physicians of various specialties treat the Clinic’s patients. 

1 15 U.S.C. § 13c. 
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As explained in your letter, the Hospital offers pharmacy services to its outpatients and to Clinic 
patients. Those patients can fill Hospital and Clinic prescriptions in the main Hospital facility, 
or at three pharmacies that are 100 percent owned by the Hospital:  the Fremont Pharmacy, the 
Smith-Glynn Pharmacy, and the Nixa Medical Building pharmacy.  The Fremont Pharmacy is 
located on the Hospital’s grounds. Both the Smith-Glynn Pharmacy and the Nixa Medical 
Building pharmacy are located in medical office complexes occupied by Clinic physicians and 
Hospital departments.  The three Hospital-owned pharmacies are also open to the public.  

The NPIA applies to pharmaceuticals purchased by a hospital or other eligible institution for its 
“own use.”2  Though not explicitly enumerated as eligible institutions in the NPIA’s statutory 
language, non-profit integrated health delivery systems, such as St. John’s, appear to be a type of 
non-profit charitable institution that Congress intended to exempt in the statute.  Specifically, in 
De Modena v. Kaiser Foundation Health Plan, Inc., a United States court of appeals treated a 
similarly structured organization as an eligible entity under the NPIA.3  We believe the same 
treatment is warranted for St. John’s, the Hospital, and the Clinic.  

The NPIA requires, however, that even an institution eligible for the NPIA exemption must 
purchase the discounted pharmaceuticals for its “own use.”  The starting point for analysis of the 
“own use” requirement is the Supreme Court’s opinion in Abbott Laboratories v. Portland Retail 
Druggists Association.4  In Abbott, the Court suggested that to determine what constitutes an 
eligible institution’s own use, one should focus on the function performed by the institution in its 
purchase and resale role. The Court stated, “‘their own use’ is what reasonably may be regarded 
as use [by the eligible institution] in the sense that such use is a part of and promotes [its] 
intended institutional operation.”5  The treatment of its own patients through the Hospital and the 
Clinic is clearly part of St John’s institutional mission as a non-profit provider of integrated 
health services. Whether that treatment requires the dispensation of pharmaceuticals on an 
inpatient basis or the filling of a prescription written in connection with the Hospital’s or the 
Clinic’s ongoing care of an outpatient at one of the three Hospital-owned pharmacies does not 
change the analysis. One may justifiably regard the St. John’s organization as a whole as having 
purchased pharmaceuticals for its “own use,” which includes treatment of patients of both the 

2 Abbott Laboratories v. Portland Retail Druggists Ass’n, 425 U.S. 1, 14 (1976). 

3 See De Modena v. Kaiser Foundation Health Plan, Inc., 743 F.2d 1388, 1391-92 (9th 

Cir. 1984) (treating for analytical purposes a number of hospitals and health plans as one eligible 
organization). 

4 See Abbott at 14. 

5 Id. 
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Hospital (whether inpatient or outpatient) and the Clinic.6  This is what the Commission 
previously concluded in an advisory opinion letter it issued in response to a similar request for 
advice.7 

Further, we do not believe that the use of the three Hospital-owned pharmacies, whose profit 
accrues solely to the Hospital to be used in the furtherance of St. John’s mission, changes the 
analysis, provided that proper safeguards are taken to ensure that the pharmaceuticals purchased 
at NPIA pricing are not dispensed to patients who are not patients of the St. John’s system.  If 
these pharmacies, for example, were to sell the discounted pharmaceuticals to walk-in customers, 
such activity would not qualify as being for St. John’s “own use,” and the NPIA exemption for 
purchasing those pharmaceuticals at a discount would not apply. 

Based on the information you have provided, “over 90% of the prescriptions filled and dispensed 
at [the three Hospital-owned pharmacies] are written by Clinic physicians for the benefit of their 
patients.” The remainder of the prescriptions filled at the three Hospital-owned pharmacies are 
for non-St. John’s patients. To avoid any improper sales of the discounted pharmaceuticals to a 
non-exempt entity or for a non-exempt use, St. John’s will establish a separate accounting 
mechanism of the type mentioned in Abbott to track these transactions.8  Thus, with these 
caveats, we conclude that the pharmaceutical purchase and distribution program proposed by St. 
John’s would fall within the NPIA exemption to the Robinson-Patman Act. 

This letter sets out the views of the staff of the Bureau of Competition, as authorized by the 
Federal Trade Commission’s Rules of Practice.  Under Rule § 1.3(c), the Commission is not 
bound by this staff opinion and reserves the right to rescind it at a later time.9  In addition, this 
office retains the right to reconsider the questions involved and, with notice to the requesting 
party, to rescind or revoke the opinion if implementation of the proposed program results in 
substantial anticompetitive effects, if the program is used for improper purposes, if facts change 
significantly, or if it would be in the public interest to do so. 

Sincerely, 

Markus H. Meier 
Assistant Director 

6 See De Modena at 1392. 

7 Presentation Health System, 16 F.T.C. 1526 (1993). 

8 See 425 U.S. at 19. 

9 16 C.F.R. § 1.3(c). 


