UNITED STATES OF AMERICA

FEDERAL TRADE COMMISSION
WASHINGTON, D.C. 20580

Division of Enforcement
Bureau of Consumer Protection

April 29, 1997

Arthur I. Winard, Esqg.
60 East 42nd Street, Suite 3419
New York, NY 10165

Dear Mr. Winard:

Thisisin reply to your letter concerning the proper disclosures of treated sapphires. You
state that your clients are purchasing genuine white sapphires that have been heat treated with
blue corundum, which turns the outer coloring of the sapphires blue. Y ou ask whether display
cards for the jewelry can be marked "genuine sapphires’ or "natural sapphires’ with the word
"enhanced" prominently shown in another portion of the display card, and whether the stones can
be so described, with asimilar disclosure that they are "enhanced,” in advertising. You also state
that your clients plan to place a hang tag that states "enhanced” on jewelry items containing these

sapphires.

Asyou know, the Federal Trade Commission has issued Guides for the Jewelry, Precious
Metals, and Pewter Industries, 16 C.F.R. Part 23 ("the Guides'). The Commission’'s guides are
administrative interpretations of the laws administered by the Federal Trade Commission to
provide guidance for the public to conform with legal requirements. In particular, they provide
guidance regarding compliance with section 5(a) of the Federal Trade Commission Act, 15
U.S.C. §45(a)(1), which declares "unfair or deceptive acts or practicesin or affecting commerce"
to be unlawful.

Section 23.22 of the Guides states that "[i]t is unfair or deceptiveto fail to disclose that a
gemstone has been treated in any manner that is not permanent or that creates special care
requirements, and to fail to disclose that the treatment is not permanent.” The Guides list heating
and surface diffusion as examples of treatments that may not be permanent or that create special
care regquirements (depending on the gemstone being treated), and thus, should be disclosed to
consumers. Section 23.22 also recommends disclosure of the special care requirements for the
gemstone. Therefore, if the treatment of the sapphires that you describe is not permanent, or
creates specia care requirements, the treatment should be disclosed. If the treatment is not
permanent, the fact that the treatment is not permanent also should be disclosed. Further, we
recommend that if the treatment creates special care requirements, those requirements should be
disclosed.



The Guides do not specify the language that should be used in making these disclosures.
Note 2 to section 23.1 of the Guides provides guidance with respect to disclosures generally, and
states:

To prevent deception, any qualifications or disclosures, such as those described in the
guides, should be sufficiently clear and prominent. Clarity of language, relative type size
and proximity to the claim being qualified, and an absence of contrary claims that could
undercut effectiveness, will maximize the likelihood that the qualifications and
disclosures are appropriately clear and prominent.

These items should be taken into consideration in determining the adequacy of the disclosures
your clients plan to make. FTC staff does not have sufficient information about how consumers
would interpret the suggested disclosure, "enhanced.” If consumers understand the term to mean
that the gemstone has been treated, or it the term prompts consumers to inquire about the
gemstone treatment, then the disclosure may be adequate. More specific disclosures, however,
such as "color enhanced" or "color treated,” may be more effective in informing consumers about
the treatment. As between the two terms "treated” or "enhanced,” the term "treated" may be more
informative to consumers. We note that in addition to disclosing the existence of the treatment,
if the treatment of the sapphiresis not permanent, the fact that the treatment is not permanent
also should be disclosed. Also, we recommend disclosing the specia care requirements, if any,
that the treated sapphire require.

With regard to how the disclosures should be made, section 23.22 states that the
disclosures "may be made at the point of sale, except that disclosure should be made in any
solicitation where the product can be purchased with out viewing (e.g., direct mail catalogs, on-
line services), and in the case of televised shopping programs, on the air."

In accordance with Section 1.3(c) of the Commission's Rules of Practice and Procedure,
16 C.F.R. 8 1.3(¢), thisis a staff opinion only and has not been reviewed or approved by the
Commission or by any individual Commissioner, and is given without prejudice to the right of
the Commission later to rescind the advice and, where appropriate to commence an enforcement
action.

In accordance with Section 1.4 of the Commission's Rules of Practice and Procedure, 16
C.F.R. 8 1.4, your request for advice, along with this response, will be placed on the public
record.

Sincerely,
Constance M. Vecdllio

Attorney
Division of Enforcement



