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Dear Ms. Meloni:

This is in response to your letter of April 2, 1997 in which you requested a staff opinion
on the legality of marking earrings "Made in Thailand" where the earring is made in Thailand and
the backing is made in the United States.

The Federal Trade Commission’s Guides for the Jewelry, Precious Metals, and Pewter
Industries ("Guides") are an administrative interpretation of the laws administered by the Federal
Trade Commission to provide guidance for the public to conform with legal requirements.  The
Guides do not address directly the use of markings indicating where the articles are made, such
as "Made in the United States."  The Guides do prohibit deception generally and provide, in
pertinent part, that it is unfair or deceptive to misrepresent the origin of an industry product.  16
C.F.R. § 23.1. 

The primary law that requires foreign-origin marking is found in Section 304 of the Tariff
Act of 1930 and is enforced by the U.S. Customs Service.  This law requires country-of-origin
disclosures to accompany foreign imports as they are received into this country and until such
time as the imported product is "substantially transformed" in the United States.  The Tariff Act
declares it unlawful to cover or remove a foreign-origin label that is already on a product.  Thus,
the Tariff Act most likely requires a country-of-origin disclosure for the earrings. 

Goods manufactured in the United States, however, generally are not required to have a
label identifying domestic origin content.  Therefore, the earring backing does not have to be
marked "Made in USA."  Note, however, that a manufacturer may choose to make a domestic
origin claim.  Historically, the Commission has required that a product be "wholly" or "all or
virtually all" domestic to be able to use an unqualified "Made in USA" claim in advertising or
packaging.

In accordance with Section 1.3(c) of the Commission's Rules of Practice and Procedure
(16 C.F.R. § 1.3(c)), this is a staff opinion only and has not been reviewed or approved by the
Commission or by any individual Commissioner, and is given without prejudice to the right of
the Commission later to rescind the advice and, where appropriate, to commence an enforcement
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action.  In accordance with Section 1.4 of the Commission's Rules of Practice and Procedure (16
C.F.R. § 1.4), this response to your request will be placed on the public record, along with your
request for advice.  I hope this has been helpful.  If you have any further questions, you may
contact me at the above number.

Sincerely yours,

Robin P. Rosen
Attorney


